Да покориш върха през зимата...

Ако вече сте планували да посетите Ивайловград или сте от хората, които живеят в Ивайловград, обичате предизвикателствата и Ви се иска да разнообразите и за миг да излезете от рамките на сивото и скучно ежедневие, то в такъв случай ние от комплекс „Луксор“ Ви препоръчваме…

ОТИДЕТЕ ДО ЛЮТИЦА!
 
Разположена в най - източната  част  на  Родопите,  сред безкрайни дъбови гори, кацнала на най-високия и огледен връх в община Ивайловград се намира най-голямата запазена крепост, простираща се на площ от 26 декара – ЛЮТИЦА. 
Впечатляващ е фактът, че за строежа на крепостта е използван бял мрамор, поради което някои съвременни археолози и историци я наричат –„Мраморният град“. От крепостта се откриват изключителни панорамни картини към цялата източна част на Родопите.
Лютица е красива през всички сезони, въпреки ниските температури през последните дни, можете да приемете това предложение като предизвикателство или изпитание за Вас самите, вашите физически възможности и силна воля... да преоткриете себе си... да си поставите мисията да достигнете до върха  (било то и най-високият връх само в рамките на община Ивайловград ;) ) и най-важното - да я изпълните... въпреки всичко, НАПРАВЕТЕ ГО! :)
Не забравяйте да вземете със себе си и своя фотоапарат, за да запечатате всички красиви гледки по време на похода към върха. Все пак ще тръпнем в очакване да ни направите съпричастни с вашето приключение, като споделите няколко вълнуващи кадри с Нас. 
До  крепостта   може  да  се  стигне  най-лесно  от  село Плевун на изток от Ивайловград има табела и черен път, но с кола само до някъде после пеша.

Ако обаче не разполагате с превозно средство, което да ви отведе до с. Плевун има друг по-удобен и интересен маршрут за достигане до крайната цел – Лютица. Най-прекият път за ентусиастите, които ще приемат сериозно предизвикателството да покорят крепостта пеша, тръгвайки от Ивайловград, е пътят, минаващ през манастирът „Св. Константин и Елена“ край квартал „Лъджа“ на Ивайловград. Недалеч от манастира, продължавайки по черният и криволичещ път се стига до разклонение, на което има насочващи табели, оказващи посоката за „Мраморният град“. Поемайки по лявото разклонение, водещо надолу само след няколко минути ще се озовете пред  древният „Римски мост“, който в наши дни е добре запазен и от няколко години напълно реставриран.


Минавайки по моста следва стръмно изкачване през гориста местност по черен път, който минава през останките на заличеното още през далечната 1965г. от картата на България - село Рогозово. 
Любопитно за крепостта е това, че около нея има следи от външен град, а в основата на хълма са разположени некрополи от различни епохи. При провежданите разкопки през годините, там са открити доказателства, че мястото е било обитавано от късната бронзова епоха
. Откритите керамични съдове са идентични с тези от Плиска и Преслав, с което се доказва, че „Лютица“ е българска крепост и е била център на високо развита култура.
Повече подробности за крепостта от историческа гледна точка можете да научите от  ТУК. 
Желаем успех в експедиция „Лютица“ и много вълнуващи и незабравими моменти по пътя, които по-късно да споделите с Нас!