Активен туризъм и отдих

Нашите предложения за активен отдих и маршрути в Ивайловград с начална точка Хотел Луксор:

  1. Еднодневен байк тур с пикник в Ликана. За това приключение, е задължително да си наемете водач от ТИЦ-Ивайловград (или ни попитайте на рецепцията в хотел Луксор), тъй като Ликана е защитена природна територия, в която се опазват диви орхидеи и редки видове пеперуди. Заради специфичния климат и ландшафт, Източните Родопи се считат за един от най-богатите на биоразнообразие региони в Европа. Затова свободният достъп до Ликана не е разрешен, но с местен водач, който ще ви заведе на подходящите места, ще ви покаже орхидеите и ще ви разкаже историята на местността, така че да не нарушите спокойствието на обитателите на Ликана, ще останете доволни и в същото време ще сте се погрижили за опазването на територията непокътната. Наемете велосипед от рецепцията на спа комплекс Луксор (10 лв на ден). В малка раничка си вземете вода, шапка, резервна тениска или дъждобран. От хотел Луксор завийте наляво и на Т образното кръстовище завийте надясно в южна посока към село Свирачи. Местността Ликана се намира на 11 км южно от хотел Луксор. Цена на сух пакет за пикник - 10 лв на човек.
  2. Полудневен байк тур до вила Армира. Наемете велосипед от рецепцията на спа комплекс Луксор (10 лв на ден). В малка раничка си вземете вода, шапка, резервна тениска или дъждобран. От хотел Луксор завийте наляво и на Т образното кръстовище завийте надясно в южна посока – има кафява табела за вила Армира. Карайте 4 км по асфалтовия път и завийте надясно към вила Армира (указателна табела надясно). Тесният път ще ви отведе право до вилата. Входната такса за разглеждане е 5 лв. В таксата влиза и беседа за историята на Армира. Посещението отнема около 40 мин.    
  3. Еднодневен байк тур „Завръщане към корените“. Ако ви харесва повече да се потопите в атмосферата на селската романтика, да се докоснете до автентичното българско село, наслаждавайки се на природата, се спуснете на юг по ненатоварения асфалтов път към селата Свирачи, Одринци и Мандрица (21 км). Село Мандрица се отличава, заради запазените кирпичени къщи със стара интересна архитектура. Може да отидете чак до Долно Луково (още 7 км), което е още едно село с автентичен дух и уникална църква, но имайте предвид, че на връщане ще се изкачвате повече, отколкото ще се спускате, затова си преценете силите.
  4. Планинско колоездене: Еднодневен байк тур до крепостта Лютица. Ако сте добре подготвени физически, може да карате до крепостта Лютица (12 км плавно изкачване по черен път) и да се насладите на невероятната панорамна гледка към Източните Родопи от върха й. Наемете велосипед от рецепцията на спа хотел Луксор (10 лв на ден). В малка раничка си вземете вода, шапка, резервна тениска или дъждобран. От хотел Луксор завийте наляво и на Т образното кръстовище завийте надясно в южна посока към квартал Лъджата на Ивайловград. След площада на Лъджата следете за табелата надясно към Лютица и тръгнете по черния път, който ще ви отведе до река Армира. Прекосете реката (може да е пълноводна през май-юни, но пак е малка и няма да имате проблем с преминаването) и продължете нагоре по черния път, който ще ви изведе на върха на хълма до крепостта Лютица (следете десните отклонения).
  5. Пешеходен тур до защитена местност Дупката. Наемете водач от ТИЦ – Ивайловград (или ни попитайте на рецепцията на спа комплекс Луксор). Тръгнете пеш в посока стария град Ивайловград (1,5 км) и оттам по екопътека ще се изкачите плавно 2 км по асфалт и още 2 км по черен път до защитена местност Дупката. Във варовитите й почви се крият едни от най-интересните диви цветя в Родопите – орхидеите. Приключението ще ви отведе до орхидеите паяковидна пчелица (Ophrys mammosa), пърчовка (Himantoglossum caprium) и пеперудоцветен салеп (Orchis papilionacea). Ще се разходите из прекрасна природа и ще направите панорамни снимки на Ивайловград, ще срещнете костенурки, след което ще се върнете в Ивайловград. Видео за Орхидеите около Ивайловград
  6. Еднодневно приключение с колела, диви коне и домашно сирене. Наемете велосипед от рецепцията на хотел Луксор (10 лв за деня, на човек) и поемете по пътя към крепостта Лютица (виж указанията в №4). На едно място черният път се разклонява – поемете по лявото, вместо по дясното разклонение, за да слезнете до асфалтовия път, който ще ви отведе до село Плевун (общо 17 км). В село Плевун ще ви чака местният водач Тодор, с който ще натоварите колелата на джипа и ще отидете до царството на дивите каракачански коне до село Костилково. Интересно е да се наблюдава как конете съжителстват в стадо и как мъжкият Янко наказва или изгонва някой от младите жребци или кобили. За всичко това ще ви разкаже/покаже Тодор (30 лв общо за транспорт и водач). След конете в Костилково ще се върнете в Плевун, за да хапнете истински домашен хляб, мляко, сирене и още домашни вкуснотии във фермата на сем.Хускови (10 лв на човек). Накрая Тодор ще ви върне обратно с джипа до Ивайловград (30 лв за транспорт).