Забележителности

Антична вила "Армира"

Забележителности

Районът на Ивайловград се отличава със своя специфичен дух и атмосфера. Тук няма промишлени предприятия, нито има автомагистрали и натоварен трафик. В Ивайловград ще намерите запазено културно-историческо наследство от времето на траки, римляни и византийци и ще се насладите на запазените традиции и обичаи на местното население.

В Ивайловград природата е прекрасно съхранена и чиста, и е пълна с живот. Тук успешно си съжителстват черният лешояд, видрата и костенурката и се радват на огромен интерес от страна на природолюбителите. Тук е царството на дивите орхидеи – ако не сте чували екзотичните имена Дремников главопрашник или Пирамидален анакамптис, време е да научите, че това са ефирни орхидеи и са част от дивата флора на Ивайловградския край.

Ивайловградският регион привлича още с винопроизводството, чиито корени се крият в най-древни епохи. Наред с големите винарски изби с име и традиции, вино се произвежда и в много домашни изби. Не сте ли опитали ивайловградско вино, все едно не сте били в Ивайловград, защото чрез виното ще усетите духът на това място.

Сусамът е древна и традиционна култура за региона на Ивайловград. На юг-югозапад от Ивайловград нивите са засети със сусам, който се изкупува от местната таханджийница и се преработва в сусамов тахан. Таханджийницата е само на две преки от хотелски комплекс “Луксор”. Опитайте тахана смесен с мед – ще си оближете пръстите. И не само – таханът действа като натурален афродизиак, затова сме сигурни, че ще помните дълго неговия екзотичен вкус.


Предстоящи събития

ВИЖ ВСИЧКИ